Cum poți afla online câte puncte de penalizare ai acumulat? Este disponibil tot istoricul rutier

Autor: Radu Țuțulan 26 feb. 2024 Știri auto

Șoferii nu mai trebuie să se deplaseze la Poliție pentru a afla istoricul rutier, pentru că acum cu toții pot afla online câte puncte de penalizare au acumulat și ce sancțiuni de circulație au primit.

Legislația rutieră din România prevede că toți șoferii au dreptul de a afla istoricul sancțiunilor de circulație.

Accesul la aceste informații se realiza, în trecut, doar prin formularea unei cereri la sediul poliției. Dar, de mai mulți ani, conducătorii auto au acces la istoricul rutier și online.

Cum poți afla câte puncte de penalizare ai primit?

Varianta clasică de a afla câte puncte de penalizare ai primit presupune deplasarea la Poliție. Acolo va trebui să depui o cerere și să revii, după câteva zile, pentru a primi răspunsul.

Cei care vor să afle aceste informații fără a mai face două drumuri la Poliție, pot trimite această cerere prin poșta electronică. Mai exact,  trebuie să redacteze un email adresat serviciului Poliției rutiere din zona unde domiciliază.

Dar, timpul de așteptare necesar primirii unui răspuns poate ajunge până la 15 zile. Iar predarea documentului se va face personal, la ghișeu, deci tot va trebui să se prezinte fizic la poliție.

Cum poți afla online câte puncte de penalizare ai acumulat?

Șoferii au și posibilitatea de a afla online câte puncte de penalizare au acumulat.

Există două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere:

  • hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție)
  • ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).

Prin intermediul aplicației ghiseul.ro, care poate fi accesată și de pe telefonul mobil, aceste informații pot fi obținute în câteva minute.

Este necesară autentificarea (pentru cei care au deja cont) în aplicație iar de acolo se accesează istoricul rutier.

Astfel, șoferii pot afla pe loc ce amenzi rutiere au primit și câte puncte de penalizare au acumulat.

Cei care nu au cont pe ghiseul.ro pot să creeze unul, în baza datelor din buletin. Însă, trebuie să aibă acces la o adresa de email și să dețină un card bancar valid.

Cât este punctul de amendă în 2024

Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor amendă aplicate.

Un punct-amenda reprezintă 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 lei, cu 20 de lei mai mult decât în 2023.

Clasele de sancțiuni

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • clasa I – două sau trei puncte-amendă;
  • clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la șase la opt puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

În ce situații se suspendă permisul de conducere

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

  • pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
  • pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  • pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei;
  • pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide